Festival 2024

Filmsko gledališče Idrija, 28.–29. november 2024

Mesto Idrija je znano po 500-letni tradicij rudarjenja in bogati tehniški in naravoslovni dediščini, ki je vpisana na seznam svetovne dediščine pri UNESCO. Poleg rudarjenja se Idrija ponaša še z izdelovanjem čipk ter kulinaričnimi posebnostmi.
Dediščino razumemo kot pomembno sestavino identitete mesta in ljudi, zato želimo to zavedanje še razširiti. Cilj festivala je tako spodbuditi mlade k ustvarjalnemu filmskemu pogledu na kulturno dediščino, posebej še tehniško dediščino. Na ta način jo želimo ohranjati in jo čim bolj aktivno vključevati v delovanje skupnosti, zlasti še v poglede mladih. Namen festivala je prizadevanje, da dediščina ne bo zgolj ostalina, temveč spodbujevalec ustvarjalnosti mladih na umetniškem področju in tudi sicer v življenju. Prijavljeni filmi naj zato dejavno vključujejo prvine dediščine, ki je lahko snovna ali nesnovna, zaželeno pa je, da je iz domačega okolja ustvarjalcev. Prvine dediščine naj bodo sestavni del pripovedi oz. naj motivirajo samo zgodbo (dediščina naj ne služi le kot scenografija oz. prostor dogajanja). Zvrsti poslanih filmov so lahko: animirani, igrani ali dokumentarni film.

Festival tako omogoča otrokom in mladini, da predstavijo in spoznavajo raznoliko kulturno dediščino in uzavestijo njen pomen za svojo identiteto in prihodnost.

Program festivala smo letos razširili, tako da obsega dva tematska sklopa: kulturna dediščina in prosta tema. Tako bomo omogočili še več mladim ustvarjalcem, da prijavijo svoje filme na naš dogodek.

Ta vnos je bil objavljen v Natečaj Mladi in dediščina. Zaznamek za trajno povezavo.