Rezultati natečaja Mladi in dediščina 2022

Organizatorji natečaja smo zelo veseli, da smo prejeli zelo kakovosten kratki dokumentarni film Roka ga je naredila, ki so ga ustvarili dijaki in dijakinje Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine: Tristan Semenič, Tinkara Lavrenčič, Naja Vrčon, Patricija Černigoj, Nika RojcLia BajecTajda FilipičEma GregorčičAnej Remec.

Mentorici sta bili Urška Kompara Žvokelj, prof. in dr. Melita Lemut Bajec, zunanja strokovna sodelavka pa dr. Jasna Fakin Bajec.

Ustvarjalcem in mentoricama čestitamo za odlično posnet kratki dokumentarni film. Z njim so uspeli ohraniti zanimiv del lokalne kulturne dediščine, spomin na obrat nekdanje pekarne, ki ga danes uvrščamo v okvir industrijske dediščine. Dokumentarni film priča o ljudeh, njihovem poklicu in delu, kar je vse vredno in nujno ohraniti naslednjih generacijam mladih kot del v mozaiku njihove lokalne identitete.

Dušan Moravec, scenarist in režiser v recenziji o filmu:

Kratki dokumentarni film Roka ga je naredila je zgodba o ljudeh, ki so nekoč pripravljali in pekli kruh v Ajdovščini. Kruh, ki je bil cenjen in dobro sprejet ne samo v lokalnem okolju, ampak tudi širše. Ustvarjalci filma so si zadali zelo zanimivo temo, kajti v današnjem času so ročne spretnosti in znanje, ki smo ga nekoč imeli, preveč zapostavljeni. Sama struktura filma je dobro zastavljena, prav tako so tudi izpostavljene vse zanimive teme, o katerih govorijo sogovorniki. Sogovorniki so pravi, saj imajo karizmo, ki gledalca prepriča. Film je pomemben tudi zaradi tega, ker so taki kratki biseri iz zgodovine našega življenja izjemno koristni za naše zanamce, ki bodo, kot kaže, živeli v povsem drugem času.

Vsekakor pa je kratki dokumentarni film Roka ga je naredila lep izdelek, na katerega so ustvarjalci lahko ponosni. Predlagam, da v svoji okolici poiščejo še različne skrite in manj poznane ljudi in dogodke in naj še o njih naredijo take filme.

ROKA GA JE NAREDILA
https://video.arnes.si/embed/gddvjn59z8qr
Zgodba Parne pekarne Ajdovščina je zrasla skozi dolge noči, polne fizičnih naporov, ki so krepila še neutrjena pleča takratnih vajencev, a prihodnjih mojstrov. Je tudi zgodba o tovarištvu, toplini in spoštovanju kruha kot temeljne dobrine naše civilizacije in odsev blagostanja skupnosti. Preizprašuje naše današnje vrednote, zavedanje lokalnega in opozarja na  pasti globalizacije. Peki  Parne pekarne Ajdovščina iz 60. in 70. let 20. stoletja skozi spomine odstirajo čas, ko je omamno ajdovsko štruco še naredila roka.
Film je dostopen za ogled na  povezavi zgoraj.

Dva kratka filma učencev OŠ Idrija s temo kulturne dediščine.

Utrinki iz Idrijske zgodovine:

https://video.arnes.si/embed/xl9hq6trdfn0

Gremo v šolo!:

https://video.arnes.si/embed/khUQgXdVgeVi

Ta vnos je bil objavljen v Natečaj Mladi in dediščina. Zaznamek za trajno povezavo.