Pogoji sodelovanja

1. Festival obsega dva tematska sklopa: kulturna dediščina in prosta tema.

Namen festivala je spodbuditi mlade k ustvarjalnemu filmskemu pogledu na kulturno dediščino, posebej še tehnično dediščino. Prijavljeni filmi naj dejavno vključujejo prvine dediščine, ki je lahko snovna ali nesnovna, zaželeno pa je, da je iz domačega okolja ustvarjalcev. Prvine dediščine naj bodo sestavni del pripovedi oz. naj motivirajo samo zgodbo (dediščina naj ne služi le kot scenografija oz. prostor dogajanja). Zvrsti poslanih filmov so lahko: animirani, igrani ali dokumentarni film.

Cilj festivala je pritegniti čim več mladih ustvarjalcev, zato festival sprejema tudi filme z drugimi temami. Filmi morajo biti primerni za mlade gledalce v starostnih kategorijah do 14 leti ali 15-19 let.

Festival sprejema tudi kakovostne filme avtorjev, ki so starejši od 19 let. Ti filmi morajo biti primerni za mlade gledalce, prikazani pa bodo v spremljevalnem (netekmovalnem) programu.

2. Sodelujejo lahko mladi filmski in video ustvarjalci iz Republike Slovenije ter tujine. Sodelujejo lahko posamezniki in skupine.

3. Razpis tekmovalnega programa obsega dve kategoriji:

– Otroški filmi: avtorji so oz. so bili v letu produkcije filma stari do 14 let.

– Mladinski filmi: avtorji so oz. so bili ob produkciji filma stari od 15 do 19 let.

Predstavitev filma mora mora vsebovati starost avtorjev.

Filme je treba prijaviti prek FilmFreeway.

4. Število prijavljenih video izdelkov posameznika ali skupine je omejeno na tri.

5. Dolžina filmskih del je omejena na 15 minut (vključno z začetno in odjavno špico).

6. Format filma naj bo MP4.

7. Film mora biti izdelan po 1. januarju 2020.

8. Filmi, ki niso v slovenščini, morajo imeti angleške podnapise v ločeni datoteki – format srt. Če je film izbran, mora prijavitelj organizatorju poslati film brez vdelanih podnapisov in ločeno datoteko s podnapisi v angleščini v formatu srt.

9. Prijavitelj jamči, da je prijavljeno avdiovizualno delo v celoti njegovo avtorsko delo, da je za objavo dela mladoletnih avtorjev in mladoletnih oseb, ki nastopajo v delu, pridobil soglasje staršev oz. zakonitih zastopnikov ter da je v delih uporabljena zgolj avtorsko dovoljena glasba in filmski oz. fotografski posnetki. Organizator ne odgovarja za morebitne kršitve avtorskih, izvajalskih pravic ali katerihkoli drugih pravic tretjih oseb v povezavi s prijavljenimi avdiovizualnimi deli.

10. Organizator festivala se zavezuje, da bo zbrane osebne podatke varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prijavitelji del soglašajo, da organizator uporabi posredovane osebne podatke za namene izvedbe in promocije festivala: navedbe avtorstva del, navedbe imen prejemnikov nagrad (posamezniki in skupine).

11. Priznanja bodo podeljena za obe starostni kategoriji in obe tematski področji (kulturna dediščina ter prosta tema) posebej, in sicer za: najboljši film, najboljšo zgodbo, najboljšo vključenost kulturne dediščine. Posebno priznanje se podeli filmu s temo industrijske dediščine oz. kulture. Žirijo imenuje organizator festivala. Žirija lahko podeli tudi posebne omembe oz. odloči, da katere izmed nagrad ne podeli.

12. Organizator lahko zaradi različnih vzrokov spremeni pogoje sodelovanja. Spremembe bodo objavljene na spletni strani festivala in Facebook strani Kulturno-umetniškega društva Birštat.

13. Kopije vseh prijavljenih filmov ostanejo v arhivu organizatorja. Udeleženci festivala dovoljujejo uporabo svojih avtorskih del za promocijo prihodnjih izvedb festivala. Udeleženci festivala dovoljujejo predvajanje njihovih izbranih filmov na prireditvah organizatorja festivala in v pedagoške namene.

14. Izbor filmov bo objavljen 10. novembra 2024. Priznanja bodo podeljena na dan festivala 28. novembra 2024. Nagrajene in izbrane filme si bo moč od 1. decembra ogledati tudi prek spletne strani organizatorja.

Ta vnos je bil objavljen v Natečaj Mladi in dediščina. Zaznamek za trajno povezavo.